Het is u vast niet ontgaan. Al een paar maanden lang lopen de spanningen tussen Rusland en Oekraïne flink op. Hackers vanuit beide landen hebben verschillende cyberaanvallen op elkaar uitgevoerd. Dat lijkt niet zo belangrijk, maar niets is minder waar. Lees daarom snel verder wat de gevolgen zijn voor Nederland van deze cyberoorlog.
Wat is een cyberoorlog?
Een cyberoorlog is een conflict tussen hackers uit twee landen die elkaars netwerken en systemen aanvallen. De bedoeling van zo’n cyberoorlog is de andere partij onder te druk zetten of te ontregelen. Ook kan het gebruikt worden voor spionage.
Er zijn twee soorten cyberaanvallen te onderscheiden:
-Harde cyberaanvallen
-Zachte cyberaanvallen.
Harde cyberaanvallen zijn gericht op het hacken van hard– en software met als doel de samenleving te ontregelen. Zo waren olieterminals door heel Europa een paar maanden geleden slachtoffer van zo’n cyberaanval. Ook in Nederland was een olieopslagplaats de dupe van een cyberaanval.
Zachte cyberaanvallen zijn voornamelijk gericht op het verspreiden van (fake) nieuws om meningen te vormen bij het volk van het andere land. Voorbeeld hiervan is de beïnvloeding van Rusland bij de hervorming van de Brexit.
Het gevaar van een cyberoorlog
Vaak merk je niks van deze cyberoorlog totdat er dingen niet goed meer werken of uitvallen. Denk hierbij aan complete systemen of computernetwerken binnen jouw bedrijf. Dit gebeurde ook een paar weken geleden in Oekraïne. Naar alle waarschijnlijkheid hebben Russische hackers systemen van overheidsinstanties en Tech bedrijven aangevallen en platgelegd.
In 2017 was Nederland slachtoffer van een cyberaanval van de Russen. Deze aanval genaamd NotPetya legde het containertransport in heel Nederland plat en had grote gevolgen op zowel de economie als de netwerksystemen.
Waarom is juist Nederland interessant voor deze cyberaanvallen?
De Nederlandse economie is een van de meest gedigitaliseerde economieën van de wereld. Dit betekent dat we kwetsbaar zijn voor hackers, omdat we zoveel digitaal doen. Zo hebben we in Nederland heel veel bedrijven met specialistische kennis, zijn we een van de grootste economieën van de wereld en zijn we een van de grootste exporteurs van Europa. Daarnaast zijn we ook nog eens lid van de Navo en de EU.
Ook zijn we een land waar je van alles mag roepen en zeggen en dat kan ook interessant zijn voor zo’n zachte cyberaanval. Het is dus heel makkelijk om iets te schrijven op social media om een mening te vormen bij mensen en ze over te halen om iets te doen.
Gevolgen van een cyberoorlog
Mocht Rusland een cyberoorlog tegen de Navo beginnen zijn er verschillende gevolgen denkbaar. Zoals eerder gezegd heeft Nederland een digitale economie en alles is van een afstandje te besturen. Zo ook de waternetwerken. Wanneer Rusland deze in handen krijgt en bestuurt kan er natuurlijk iets verschrikkelijks gebeuren. Hele stukken land kunnen onder water gezet worden waar we niks tegen kunnen doen. Naast het waternetwerk is het betalingsverkeer digitaal. Het platleggen daarvan zorgt ervoor dat niemand meer geld op kan nemen of met de pas kan afrekenen. Dit kan er weer voor zorgen dat mensen gaan plunderen voor eten want dat is natuurlijk een basisbehoefte. Ook kan zo’n cyberoorlog vreselijke gevolgen hebben op het wegverkeer en de waterzuivering.
Kortom, genoeg redenen om ervoor te zorgen dat we goed beschermd blijven tegen cyberaanvallen van Rusland in dit geval. Cyberaanvallen zullen ervoor zorgen dat er veel chaos ontstaat in een land, wat het begin kan zijn van de ondergang. Al staat Nederland in de top 5 van cybermachten, dat betekent niet dat we alles goed kunnen verdedigen. Uzelf verzekeren tegen een cybercrime is dus nooit onverstandig. Wij zouden immers een doelwit kunnen worden van de Russen. Wilt u uwzelf verzekeren tegen cybercrime? Sluit dan een cyberverzekering af.