Voor elke Nederlander van wie de persoonsgegevens in de systemen van de GGD zaten, claimt de stichting ICAM een schadevergoeding van 500 euro. Dit gebeurt door middel van een rechtzaak tegen het ministerie van VWS. Door een enorm datalek bij de GGD kwamen veel gegevens op straat te liggen.
Voor personen van wie gevoelige gegevens gestolen zijn en dit aangetoond kan worden wordt 1500 schadevergoeding geclaimd.
Grootste Nederlandse datalek
Enkele maanden geleden werd duidelijk dat callcentermedewerkers van de GGD misbruik maakten van de toegang die ze hadden. In de systemen stonden privégegevens van ruim 6,5 miljoen Nederlanders. Teveel GGD-medewerkers hadden toegang tot gegevens waar zij geen toegang toe nodig hadden. Deze informatie werd bovendien door medewerkers op grote schaal gedownload en online doorverkocht aan criminelen. Volgens stichting ICAM is dit datalek qua omvang het grootste datalek dat Nederland ooit heeft gekend.
Verouderde IT-systemen
“Verouderde IT-systemen, waar normaal slechts een klein team GGD-artsen toegang toe had, werden toegankelijk gemaakt voor duizenden nieuwe callcentermedewerkers”, is te lezen op de website van de stichting. “Zij kregen vrij toegang tot de privégegevens van miljoenen burgers en konden deze met één klik downloaden.”
Met die privégegevens lagen de adressen en telefoonnummers van miljoenen mensen op straat, met mogelijke identiteitsfraude als gevolg.
Al lang bekend
De stichting richt haar pijlen op het ministerie, omdat die verantwoordelijk is voor de informatiesystemen waarmee de GGD’en werken. Bovendien waren de problemen al lang bekend en werd er geen actie ondernomen. Tot op de dag van vandaag is het systeem nog steeds niet waterdicht, stellen ze.
Bron: RTL Nieuws
Foto: KamranAydinov – freepik.com